A+ energinio efektyvumo klasės namas: Koks jis?

a+ energinio efektyvumo klases namas

A+ energinio efektyvumo klasės namas: Koks jis?

Kad pastatui būtų suteikta A energinio efektyvumo klasė, pastatas turi atitikti kelis svarbiausius kriterijus, susijusius su pastato konstrukcijų šiluminėmis savybėmis, sandarumu ir naudojama mechanine vėdinimo sistema. Tokiame pastate būtina pasirinkti kokybiškus ir šilumai nepralaidžius langus bei tinkamai užsandarinti visus šalčio tiltelius. Lietuvoje nauji statiniai jau turi atitikti A+ klasę, o naujausi (statyti nuo 2021 metų) – A++ klasę.

Yra galimybė, įgyvendinant ekspertų pateiktas priemones, pagerinti žemesnių klasių statinių savybes ir suteikti jiems A+ energinio efektyvumo klasę. Kokia tai klasė ir kokius kriterijus ji turi atitikti?

1. Suvartojama energija

A+ energinio efektyvumo klasės statinys laikomas labai aukštos kokybės statiniu ir didžiąją dalį suvartojamos energijos toks pastatas gauna iš atsinaujinančių energijos šaltinių (saulės, vėjo, vandens, biomasės ar kt.).

a+ energinio efektyvumo klases namas

Beje, reikėtų žinoti, kad skirtingų atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimas priklauso nuo individualus projekto.

Kalbant apie energijos suvartojimą, reiktų žinoti, kad jis išreiškiamas pastato energijos vartojimo rodikliu, žymimu raide C. Cvertė parodo šildymui, vėdinimui, vėsinimui ir apšvietimui skirtą energiją, o C2 – karštam vandeniui ruošti skirtą energiją. Taigi A+ klasės pastato energijos vartojimo efektyvumo rodiklis C1  <0,50, o C2 ≤ 0,80 (kai tuo tarpu A klasės statinio C1<0,70 ir C2 ≤ 0,85, o A++ – C1  <0,30, o C2  ≤ 0,70). Matant tokius duomenis lengviau suprasti ir palyginti skirtingų A klasių statinių savybes.

Kad būtų lengviau įsivaizduoti, kokios yra A+ statinio šildymo sąnaudos, įdomu palyginti su kitų klasių statiniais. Jeigu A+ klasės šildymo sąnaudos vieno buto gyvenamajame name yra 34,7 kWh/m2, tai A++ klasės statiniui – 25,7 kWh/m2, A klasės – 46,5 kWh/m2, o B klasės – 119,4 kWh/m2. Kuo žemesnė statinio energinio efektyvumo klasė, tuo jo išlaikymas yra brangesnis. Bet tiek A, tiek A+ klasės statiniai suvartoja labai mažai energijos ir jų skirtumas nėra žymus.

a+ klases namas

2. Sandarumo ypatumai

Sandarumas yra labai svarbus statinio kokybės aspektas, nes užtikrina pastovų temperatūros išlaikymą (neišleidžia šilumos ir neįleidžia vėsos) namo viduje bei mažina triukšmo (ar bet kokio pašalinio garso) lygį. Remiantis atliktais skaičiavimais, A+ klasės namuose (ar kituose mažai energijos sunaudojančiuose statiniuose) garso lygis siekia 25 db. Tuo tarpu oro apsikeitimo lygis yra n50 ≤ 0,6h-1. Norint užtikrinti sandarumą, reikia sandariai sujungti atskiras namo konstrukcijas ir kiek įmanoma sumažinti šalčio tiltelius.

Sandarumas vertinamas atliekant testus. Sandarumo testo metu nustatomas pastato sandarumo lygis ir konkrečios nesandarios vietos. Jeigu statinys yra senesnis, atlikus sandarumo matavimus nurodomi pastato defektai, kuriuos reikia tvarkyti, kad pastatas būtų efektyvus. Tik atlikus sandarumo testą ir žinant jo rezultatus, pastatui priskiriama energinė naudingumo klasė.

3. Mechaninė vėdinimo sistema

Vėdinimo sistemos būtinai turi būti įrengtos mažai energijos suvartojančiuose pastatuose. Tiesa, tos sistemos turi atitikti aukštos kokybės standartus ir būti didelio našumo. Tik tokios sistemos galės užtikrinti komfortą ir tinkamą mikroklimatą. Be to, vėdinimo sistemos turi nemažai kitų privalumų, kuriuos lengva pajausti būnant tokioje patalpoje – užtikrinamas gryno oro tekėjimas ir pastovios temperatūros viduje palaikymas, nesudaroma skersvėjų ir iš vidaus patalpų pašalinamos susikaupusios dulkės, žiedadulkės ar kitos ore sklandančios, bet akiai nematomos, dalelės.

Rekuperacinė vėdinimo sistema neleidžia susidaryti skersvėjams, temperatūros pokyčiams, drėgmei, todėl namas puikiai apsaugomas nuo pelėsių ir kitų nemalonių veiksnių. Jei A+ klasės pastate įrengta mechaninio vėdinimo su rekuperacija sistema, tai rekuperatoriaus ventiliatorių naudojamas elektros energijos kiekis neturi viršyti 0,55 Wh/m³.

4. Kitos savybės

Projektuojant A+ klasės namą, didelis dėmesys skiriamas efektyviam erdvių išdėstymui ir architektūros sprendimams. Taip pat A+ klasės pastato atitvarų skaičiuojamieji savitieji šilumos nuostoliai, pastato pertvarų ir tarpaukštinių perdenginių šiluminės savybės, sandarumas, šiluminės energijos sąnaudos šildyti ir pastato pirminės energijos sąnaudos pastatui turi atitikti Statybos techninio reglamento STR 2.01.02:2016 „Pastatų energinio naudingumo projektavimas ir sertifikavimas“ reikalavimus.

Naudinga priminti, kad nuo 2018 metų Lietuvoje visi naujai statomi pastatai privalo atitikti A+ klasę, o nuo 2021 metų – A++ energinio naudingumo klasę. Kuo aukštesnė klasė, tuo geresni statinio parametrai, tuo mažesnės šildymo sąnaudos ir tuo komfortiškesnė kasdienybė.

energinio efektyvumo klases namas

Kiti panašūs straipsniai: Kas yra 100 procentų namo baigtumas?nepabaigtos statybos registravimasstatybos užbaigimo deklaracijaenerginio efektyvumo klasių skirtumaikaip padidinti namo energetinę klasępastatų klasifikavimasstatinio energinio efektyvumo klasėsstatinis zondavimas

Skip to content