Sandarumo testas – kada jis reikalingas?

Sandarumo testas – kada jis reikalingas?

Ar žinote, kad jau nuo 2016 metų visi naujai statomi namai privalomai turi atitikti A energetinio naudingumo klasės reikalavimus. Jo atitikimą ir įvertina sandarumo testas

Jis reikalingas kuomet atlikti visi darbai ir namas yra baigtas statyti. Be sandarumo testo negausite energetinio naudingumo sertifikato, o tai reiškia, kad nepavyks priduoti pastatyto namo.

Sandarumo testas

Kaip atliekamas sandarumo testas?

Sandarumo testo metu nustatomas pastato sandarumo lygis, identifikuojamos nesandarios vietos. Tad „kaip ant delno“ paaiškėja pastatyto namo kokybė. Pasinaudojant specialia įranga, pastato viduje padidinamas arba sumažinamas slėgis. Tokiu būdu nustatomos šilumos nutekėjimo vietos. Tai labai efektyvus metodas, padedantis įvertinti namo sandarumą.

Sandarumo testą rekomenduojama atlikti, tada namas dar neturi vidinės apdailos. Tuomet identifikuotas vietas bus daug paprasčiau užsandarinti. Jei apdaila jau atlikta, nesandarių vietų taisymas gali gana brangiai kainuoti, nes reiks daugelį darbų atlikti iš naujo.

Sandarumo testo nauda

Kai kurie klientai mano, kad jiems sandarumo testas  visiškai nereikalingas ir nesvarbus. Tiesiog prašo jį atlikti, nes jis būtinas dokumentas namo pridavimui. Tačiau raginame nenuvertinti šio testo svarbos, juk tame name gyventi reiks Jums ir šildymo išlaidas taip pat reiks apmokėti Jums. Tad turėtų būti ne vis vien kokie sandarumo testo rezultatai.

  • Vienas iš svarbiausių naudų, kurias gauna klientas atlikęs sandarumo testą, tai kad nustatomos konkrečios nesandarios vietos. Jam tereikia pasirūpinti jų užsandarinimu. Ir namo kokybė pagerėja iš karto.
  • Įvertinama langų ir durų sumontavimo kokybė. Žinome, kad didžioji dalis šilumos iš namo dažniausiai “pasprunka” pro langus ir duris. Ir jei montavimo darbai atlikti nekokybiškai šiluma turės visas galimybes pas jus neužsibūti.

Įvertinamas bendras pastato sandarumo lygis.

Kokie matavimai atliekami sandarumo testo metu?

  • Išmatuojamas pastato vidinis plotas ir tūris;
  • Nustatoma vidaus ir išorės temperatūra;
  • Išmatuojami vidaus ir išorės slėgiai, bei jų skirtumai;
  • Pamatuojamas išorės vėjo greitis;
  • Nustatomas oro pasikeitimas patalpose.

 

Kiek kainuoja sandarumo testas?

Mūsų įmonė kiekvienam projektui kainą skaičiuoja individualiai, atsižvelgdama į pastato dydį, pastato tipą ir kitus parametrus.

Raginame prieš užsisakant sandarumo testą, pasidomėti ar įmonė turi reikiamus leidimus atlikti tokiems darbams. Rinkoje pastebima nedidelių bendrovių, kurios siūlo pigias paslaugas, tačiau neturi reikiamų specialistų, kurie gali garantuoti atliktų darbų kokybę. Svarbu ne tik išmatuoti, bet ir atlikti reikiamus skaičiavimus, juos įvertinti. O visam tam reikia patyrimo ir kvalifikacijos.

 

 

Skip to content